08 August 2011

HILANGNYA SIFAT MALU.....


Pulang dari sekolah tadi singgah di sebuah Pasaraya milik orang kita. Sampai dan letak kereta terlihat pasangan remaja yang membeli minuman di sebuah gerai. Tiada langsung perasaan malu. Maklumlah jam baru menunjukkan pukul 2.15 petang… Musykil juga dalam hati, ya lah masih awal kalau untuk disimpan untuk berbuka nanti.Yang menjual tu pun satu juga tak ada perasaan malu juga kalau pukul 11 pagi sudah menjual minuman di tepi jalan. Kalau tidak bulan Ramadhan tidak pula mereka menjual minuman di kawasan tersebut. Agaknya di bulan Ramadhan ni rezeki menjual air pada waktu tersebut lebih berlipat ganda.Kalau untuk tujuan kepada pembeli bangsa asing kawasan yang ku nyatakan bukan kawan yang ada bangsa asing pun.

Masuk untuk membeli bahan dapur – keluar dari pasaraya tersebut tuh dia seorang lelaki , sihat walafiat, handsome dan bergaya berdiri disebelah pasaraya dengan menghisap rokok tanpa perasaan malu. Pada mulanya ku pun hampir terlupa bahawa waktu adalah bulan Ramadhan.Mana tak nya di tempat awam, suka-suka hisap rokok, dahlah tak puasa, tak tau malu langsung….Subhanallah. “ Eee bang ni bulan Ramadhan ke bukan….” Macam mengigau pulak ku…” Kenapa bu ?”… “ Tu Nampak tak sesuka jer hisap rokok …kalau ada kanak-kanak yang baru nak belaajar berpuasa seperti Si Bongsu ku pasti macam-macam dia tanya nya…Tu lah selalu kita terdengar di akhir-akhir zaman ni, macam-macam perangai manusia…Yang pasti tiada lagi perasaan malu. Ingat dulu zaman ku sekolah ustaz atau cikgu selalu kata MALU ITU SEBAHAGIAN DARI IMAN…dan sehingga sekarang ayat tu memang melekat di kepala .

Pernah ke kita merasa malu kepada Allah? Saya rasa, jawabannya antara “ya” dan “tidak”. Alasannya tentu berbagai-bagai. Tapi, biarlah “ya” dan “tidak” hanya hati kita yang menjawabnya dan Allah yang mengetahuinya.

Bila Allah memanggil dan menyeru ,kita tidak menyahut panggilanNya. Segala suruhanNya kita tidak penuhi. Segala yang dilarang kita langgari.Tanpa ada rasa malu kita tidak menyedari bahawa Allah lah yang menciptakan kita, menguasai nyawa kita dan member ruang untuk kita bernafas di bumi ini.

Suatu ketika, Nabi SAW berseru di hadapan para sahabatnya, “Wahai manusia, malulah kalian kepada Allah dengan sebenar-benar malu.” Seseorang bertanya, “Wahai Rasulullah, bukankah kami telah merasa malu kepada Allah dan sentiasa memuji-mujiNya?” Rasulullah kemudian menjawab, “Barangsiapa malu kepada Allah;

ia: [1] tidak akan tidur nyenyak di malam hari, kerana ajal selalu mengintai di hadapannya;

[2] akan menjaga perut dan isinya;

[3] memelihara kepala dan fikirannya;

[4] mengingat mati dan balasannya; dan

[5] meninggalkan kemegahan dunia.” (HR. Ibnu Majah).

Itulah hakikat malu menurut Baginda Rasulullah SAW. Bagaimana dengan malu yang ada dalam diri kita? Sudahkah seperti yang dianjurkan oleh Rasul SAW? Atau sebaliknya?

Tidak tidur nyenyak – Maksudnya bukan tidak tidak tidur langsung kerana tidur adalah keperluan hidup untuk kesihatan rohani dan jasmani. Cuma perlu ada diperuntukkan masa untuk bermunajat kepada Allah diwaktu orang lain sedang lena tidur. Bangunlah untuk solat sunat taubat, solat sunat hajat, tahajjud, istiharah , tasbih dan lain-lain solat sunat.

Menjaga perut dan isinya – perut adalah mesin utama bagi setiap manusia. Selalu dikatakan setiap penyakit berpunca dari perut.MasyaAllah …Hanya Allah yang mengetahui. Perut kita hendaklah dijaga bukan hanya makan sebarangan sahaja kerana kita sewajarnya memastikan halal atau haram sumber makanan yang masuk ke dalam perut kita. Sumber yang halal atau haram akan menentukan amal ibadah kita diterima oleh Allah atau sebaliknya. Malah bukan sahaja dari segi halal atau haram kita juga perlu ambil kira setiap makanan itu mengandungi zat untuk keperluan tubuh badan bukan asal makan sahaja.

Memelihara kepala dan isinya – Kita hendaklah sentiasa memikirkan kebaikan. Perkara utama kita hendaklah memikirkan tentang kehidupan kita yang hanya pinjaman dari Allah di dunia ini.Berfikirlah dengan sebaiknya tentang suruhan Allah dan larangan Allah. Banyak sumber yang kita boleh dapati terutama Al Quran,Kitab Hadith , Alim Ulama’ , Guru yang Mursyid dan bahan bacaan. Jangan sesekali berperasangka buruk, hasad, dengki, iri dan cemburu kerana ia juga punca penyakit didalam badan.Berfikir dengan baik dan positif dan sentiasa berusaha untuk mendapat keredhaan Allah. Sentiasa berdoa dan mengharapkan keberkatan dari Allah dan bersangka baik dengan Allah.Allah akan sentiasa mendengar rintihan dan permohonan dari hambaNya.

Mengingati kematian – Firman Allah dalam Surah al-Jumu’ah, ayat 8 bermaksud: Katakanlah (wahai Muhammad): “Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya)”. Kita sewajarnya sentiasa mengintai kematian dan balasan-balasan Allah di atas amal perbuatan kita kerana dengan ini akan menambahkan lagi takut kita kepada Allah dan ketakwaan kepadaNya.

Meninggalkan kemegahan dunia – Meninggalkan kemegahan dunia bukan bermaksud meningglkan kenikmatannya.Nikmat dunia ini sememangnya diciptakan kepada manusia.Hanya terpulang kepada manusia itu untuk mengahrgai nikmat yang Allah berikan ini dengan sentiasa bersyukur tidak bermegah-megah dan bermewah-mewah.Kita hendaklah sentiasa mengigati Allah dengan menunaikan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya. Yakin dengan kalimah Toyyibah, sembahyang awal waktu,quran dan zikir, ikram muslimin, ikhlas niat dan dakwah . Janganlah kita lalai dan tidak berasa malu dengan Allah atas segala nikmat yang dikurniakan.

Sesungguhnya apa yang ku tuliskan ini hanya untuk mengingatkan diri sendiri…..Dosa , pahala, syurga , neraka, azab kubur, nikmat dunia, nikmat ketengan , nikmat bahagia hanya dari Allah semata-mata…..

No comments:

Post a Comment