28 August 2010

BULAN MENJADI DUA - PLANET MARIKH MENGHAMPIRI BULAN

Planet Marikh

Gambaran pada malam 27 Ogos 2010 - Gambar ihsan dari blog falak online dan kondakondi com

Saat paling penting dalam sejarah Astronomi dunia pada 27 Ogos 2010 . Fenomena bulan yang menjadi 2 pada tarikh 27 Ogos 2010 sebenarnya berlaku kerana Marikh berada dekat dengan bumi dan kelihatan bumi mempunyai 2 bulan. Fenomena ini hanya akan berlaku sekali lagi pada 2287.

Itulah planet Marikh, planet ke-4 di dalam sistem suria kita dan berada pada kedudukan Istiqbal dengan Bumi.Planet marikh bergerak menghampiri bumi. Kali terakhir berlaku ialah pada akhir 2007.

Istiqbal merupakan satu keadaan di mana planet-planet yang berada di dalam orbit yang lebih jauh daripada Bumi, berada pada kedudukan sederet relatif kepada Bumi dan Matahari. Di dalam kes ini, Marikh-Bumi-Matahari akan berada pada satu garisan yang hampir lurus. Ini bermaknanya, sebaik sahaja matahari terbenam, Marikh akan terbit.
Pusingan planet Marikh (atau juga dikenali sebagai planet Merah) bagi setiap kedudukan istiqbal ialah setiap 26 bulan.

Ketika ini, Marikh akan berada paling hampir dengan Bumi, dan kita akan dapat melihat ciri-ciri permukaannya dengan begitu jelas dan mudah.

Namun, disebabkan orbit Marikh dan Bumi tidak seragam jauhnya daripada Matahari, maka jarak Marikh-Bumi bagi setiap kejadian istiqbal berbeza-beza. Jika anda masih ingat, tahun 2003 yang mana ketika itu Marikh berada pada jarak yang paling hampir dengan Bumi jika dibandingkan dengan kedudukan istiqbal yang lain.

Kali ini, Marikh tidaklah berada amat hampir tetapi mencukupi untuknya bersinar dengan cerah dan menarik perhatian kita. Kiraan falak menunjukkan kecerahan hampir menyamai kecerahan bintang paling cerah di langit, iaitu bintang Sirius.

Maknanya, orang yang hidup pada hari ni mustahil untuk tengoknya semula dalam satu kehidupan yang sama.Subhanallah... Allah Maha kuasa, makhluk tidak berkuasa... Allah menjadikan sesuatu tanpa izin makhluk... terasa kerdil dan takut dengan segala perubahan dunia...Ya Allah ampuni dosa Ku, SuamiKu, kedua ibu bapaKu, anak2Ku dan sekalian orang Islam....

No comments:

Post a Comment