27 December 2010

KENDURI KAHWIN DAN BUNTIL

23 DISEMBER 2010

Memandangkan pada 25 Disember kami akan mengadakan Hari keluarga Allahyarham Hj Abd Razak, tok yot kepada anak2 ku, jadi pada malam 24 kami bersama beberapa ahli keluarga hubby konvoi menghadiri majlis perkahwinan cucu saudara di Kg asal kelahirannya di Kg Pt Lapis Mahang...hubby pada malam 23 Disember...

Seronok sebenarnya... bukan seronok mengahdiri majlis pada waktu malam... tapi seronok kerana dapat melihat jenis makanan baru yang di panggil " BUNTIL "... sepanjang umurku 44 tahun baru inilah pertama kali ku berjumpa dengan makan ini...

Ini adalah makanan trdisional keluarga ini... Kami tidak dapat rasa nikmat Buntil tu kerana semasa kami sampai ia dalam proses membuatnya...Tapi dapatlah mencicip rasa Buntil yang belum dimasak tu...

Resepinya :
Sebenarnya ia adalah kelapa muda yang dirempah seperti membuat "urap" atau "kerabu cekor"...kelapa muda tersebut akan direbus, dimasukkan ikan masin dan dibungkus dengan beberapa lapis daun keladi...Selepas itu Buntil direbus dengan air asam supaya daun keladi itu tahan tidak pecah selama lebih kurang dua jam. Selepas itu ia ditoskan dan direbus semula dalam kuah santan yang telah dibumbu dengan cili, bilis dan perasa yang sesuai. Rebuslah Buntil dengan api yang kecil sehingga 3-4 jam....Cuba bayangkan betapa enaknya, kuah santan rebusan boleh dibuat cicah ulam-ulaman, manakala isi buntil dimakan sebagai lauk...jangan lupa daun keladi itu juga boleh dimakan...

Jangan bimbang gatal atau sebagainya kerana ada pantun nya untuk membungkus buntil ni...
Terlupa pulak pantunnya , InsyaAllah akan tanya pada kakak iparku dan akan dituliskan...



kakak dan adik iparku turut serta membungkus untuk mempelajari resepi tersebut...



Kelapa muda yang telah dirempah denga cili api, cekor , dan perasa dibungkus dalam daun keladi bersama ikan masin...


Tu dia cara membungkus Buntil...



Buntil yang telah siap dibungkus... disebelah tu kelapanya yang dapat kami rasa sebelum dibungkus dan dimasak...


siap dibungkus, dan sedia untuk direbus..


direbus dengan air asam terlebih dahulu, sebelum diikuti dengankuah santan...maaf direbus dengan kuah santan tak ada gambarnya kami sudah pulang ke rumah... tak sanggup nak menunggu kerana sudah larut malam...

Setelah pulang ke rumah sebelum N3 ini ditulis ku membuat carian tentang buntil rupa-rupanya ia masakan berasal dari Indonesia, Jawa tengah... ia boleh dibungkus juga dengan daun betik atau daun singkong yang ku kira daun ubi rasanya...




Buntil ini merupakan makanan khas daerah Banyumas, terutama daerah Kabupaten Banjarnegara. Buntil ini terbuat dari daun keladi ( daun talas ). Buntil ini ada dua macam, yaitu Buntil Lilin dan Buntil Kembang.
Buntil Lilin tahan sampai seminggu karena tidak memakai santan, sedangkan Buntil Kembang hanya tahan satu hari karena menggunakan santan. - Petikan Dari internet.

No comments:

Post a Comment