26 November 2013

JIKA DIAM ITU LEBIH BAIK........MENULIS UNTUK MENGINGATKAN DIRI SENDIRI....

Kesalahan orang lain, biar pun kecil, tampak di mata , tetapi kesalahan sendiri tidak disedari walaupun sebesar gajah . Itulah maksud peribahasa bahasa untuk kita renungi bersama supaya kita sentiasa bermuhasabah diri dalam memperbaiki kelemahan diri.

Rata-rata individu sebegini ramai kita temui dalam pergaulan dan masyarakat sekeliling kita . Dalam institusi hidup bermasyarakat , individu sebeginilah yang sering merimaskan kita .
Dalam organisasi pekerjaan pasti ada , dalam kampung pasti ada dan dalam komuniti yang bijak pandai agama juga pasti ada.

Hukum tetap hukum yang tidak boleh kita pertikaikan , namun pendekatan yang digunakan kekadang tidak sesuai hingga menimbulkan suasana yang tidak baik.

Pada pandangan mereka yang selalu nampak kuman di seberang tambak, apa yang dilakukan oleh orang lain semuanya salah dan tidak betul berbanding mereka . Terus terang , jika kak meha bertemu dengan kelompok yang sebegini, kak meha pasti akan cuba menghindarinya . Kita semua insan yang lemah dan punya banyak kekurangan yang dijadikan oleh Allah S.W.T menghuni muka bumi ini .

Bukan tidak boleh kita menegur sesuatu kesalahan atau kesilapan , tapi tegurlah secara berhemah kerana itu lebih baik . Ini tidak , terus jatuhkan hukuman , itu salah ini salah dan dia je yang betul. Bukan tidak boleh mengajak ke arah kebaikkan , tapi perlu kena cara dan pendekatannya .

Individu yang bersifat dan bersikap sebegini sering mancari kesalahan orang lain dan seolah2 dia sahaja yang betul. Kemudian habis dijajanya dengan semua orang . Kena pulak orang yang dijajanya jenis mudah menerima, dah lain pulak jadinya .

Firman Allah S.W.T

"Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang yang fasik
membawa sesuatu berita, maka selidikilah kebenarannya, supaya kamu
tidak menimpakan suatu musibah kepada kaum dengan sebab kejahilan
kamu sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan."

(al-Hujuraat:6)

Cerita pasal kesilapan dan kesalahan bak kata pepatah, "Bumi mana yang tak ditimpa hujan". Kita bukan malaikat atau nabi , kita hanya insan yang lemah. Sedangkan nabi pilihan Allah juga ada yang melakukan kesalahan, ini pulakan kita manusia dan kita harus mengakui hakikatnya.Akhir kata, sebelum kita meneropong kuman di seberang tambak , cuba kita amati dulu gajah di depan pelupuk mata kita dan gajah-gajah yang berada di sekeliling kita .

Minta maaf , minta maaf pada Allah sekiranya apa yang kak meha tulis ni mengundang rasa marah… sesungguhnya menulis untuk menginatkan diri sendiri….


No comments:

Post a Comment