07 March 2010

KURSUS HAJI

Alhamdulillah hari ini aku bersama suami , emak dan abah menghadiri kursus haji .
Nak pergi haji ke ???? Itu semua adalah kerja Allah. Rezeki, ajal maut semua di tangan Allah.

Sebenarnya ini merupakan tahun ketiga, aku dan suami menghadiri kursus Haji.Tahun 2009 aku tidak menghadirinya kerana ada beberapa sbb yang tidak dapat dinyatakan....Walaupun telah beberapa kali mengahdirinya, selagi belum mendapat Panggilan Mekah, InsyaAllah aku akan terus belajar...
Hari ada taklimat tentang Penjagaan Kesihatan sebelum dan semasa di Mekah oleh Dr mazlan dari Klinik Kesihatan Air Hitam. Ustaz Ridzuan tak ada, menghadiri kursus katanya.Seronok juga Dr Mazlan ni, boleh lah nak hilangkan mengantuk tu.....Yang kelakar tu, tentang Penggunaan "Mask"..... lawak pun ada , yalah bagi diriku yang masih muda ok lah juga, faham le mask tu.... masalahnya yang ku nampak 95% adalah warga emas.... tak faham tok2 n nenek2 tu.... so adalah sebelah kanan kiri ku berbunyi, " Prgi mekah tak payah lah pakai "emas".... huah huah... tu dia, dia orang faham "mask" tu "emas"......Rasa-rasanya Dr M kena gunakan bahasa melayu yang ringkas untuk warga emas tu.... (maaf Dr )Seperkara lagi yang agak kelakar penggunaan Inhaller untuk pesakit semput.... kata Dr ramai pesakit yang menggunakan alat bantuan tu tak tau guna dgn betul.... Maka Dr pun demo lah.... he he, sebenarnya Dr pun macam dah semput , penat bercakap dari pagi, so bila dah semput kenalah buat Demo. .... Semuga Dr Mazlan akan sembuh, sbb menurut katanya dia Pengerusi Kelab Semput Batu Pahat.

Alhamdulillah banyak info yang kami dapat terutama tentang kasut yang baik yang perlu jemaah lelaki gunakan... "Kasut Berbantal" kata Dr M, sbb disana lanatai2nya dicuci dengan bahan kimia yang menyebabkan tapak kaki akan pecah2 dan terkopak... Trima kasih Dr.
Mudah-mudahan Allah pilih kami, aku , suamiku dan kedua ibu bapa mendapat Panggilan Mekah pada tahun ini....

No comments:

Post a Comment