02 April 2010

ALLAH MEMANGGIL KITA SEBANYAK 3 KALI

‘Panggilan Pertama adalah Azan’

Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah..
Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak ‘cepat marah’ akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali kerana malas atau sebagainya.

Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak.. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti’.

Panggilan yang kedua adalah panggilan Haji / Umrah..

Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya ‘bergiliran’ . Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalan nya bermacam-macam.
Yang tidak mempunyai wang akan mendapat rezeki, yang tidak merancang pula akan pergi,

ada yang memang merancang dan terkabul hajatnya. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan ‘Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan’,

sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali.. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu’.

Panggilan ke-3, adalah KEMATIAN..

Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan keadaan , Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal soleh.
Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah.Manafaatkan waktu kita sebaik-baiknya. Insya Allah syurga adalah balasannya..’

No comments:

Post a Comment